marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka miodowe z sezamem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na ciastka wsypać na stolnicę,wyrobić i zagnieść.Natrzeć blachę tłuszczem,rozgrzać piekarnik,wałkować,formować kółka,posypać.Upiec

Ciasteczka miodowe z sezamem.

Składniki:

Ciasteczka miodowe z sezamem.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła lub pół kostki,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki miodu pszczelego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • sezam biały lub czarny,
  • cukier trzcinowy,
  • tłuszcz do blachy,
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka miodowe z sezamem.
Na stolnicę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,do-
-dać niecałą kostkę masła i pokroić ostrym nożem w wiórki.Zgarnąć i zrobić dołek wbijając żółtka,cukier trzcinowy i waniliowy,parę łyżek miodu,śmietankę słodką.Wyrabiać i zagnieść
a potem rozwałkować i wycinać kółeczka szklaneczką.Nagrzać
piekarnik do 180-200 st.C i wysmarować blachę tłuszczem,wyście-
-lić folią aluminiową i układać ciastka.Białkiem posmarować każde z nich i obsypać sezamem,przyklepując delikatnie palcem,by nie
opadał.Wsunąć blachę do piekarnika i piec ciastka z ok.20-25 min.
Po wyjęciu ostudzić i jeść.