alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasteczka misie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kruchutkie i efektowne. Ciasteczka piekłam z córką i było dużo zabawy.

Ciasteczka misie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka misie

 

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • Lukier
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka misie
Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby trochę zmiękło i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Dosyć mocno podsypywać mąką żeby się nie przyklejało. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i 3 cm. Z małych przyklejamy buźkę a drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. Czas pieczenia może być inny w każdym piekarniku, trzeba pilnować żeby ciasteczka się nie przypaliły. Z porcji zrobiłam 25 miśków.
Ciasteczka misie
zagniecione ciasto podzielić na pół do jednej części dodać kakao zagnieść i włożyć do lodówki
Ciasteczka misie
z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka poskładac i ułożyć na blasze wyłożonej papierem