Sposób przygotowania:
Orzechowo-waniliowe rożkiWykonanie ciasta:
![Orzechowo-waniliowe rożki Orzechowo-waniliowe rożki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowo-waniliowe-rozki-527709.jpg)
Składniki na ciasto przekładamy do miski, a następnie zagniatamy je. Przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną.
Formowanie rożków:
![Orzechowo-waniliowe rożki Orzechowo-waniliowe rożki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowo-waniliowe-rozki-527710.jpg)
Następnie z zagniecionego ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce.
Do pieczenia:
![Orzechowo-waniliowe rożki Orzechowo-waniliowe rożki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowo-waniliowe-rozki-527712.jpg)
Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka trochę urosną, więc zachowujemy odstępy.
Pieczenie:
![Orzechowo-waniliowe rożki Orzechowo-waniliowe rożki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowo-waniliowe-rozki-527713.jpg)
Ciasteczka pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Podanie:
![Orzechowo-waniliowe rożki Orzechowo-waniliowe rożki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orzechowo-waniliowe-rozki-527714.jpg)
Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmujemy z blaszki i obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy i smacznego życzę.
Przydatne rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek.
Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią.