eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Ciasteczka pieguski Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne kruche ciasteczka z kropelkami czkolady.

Ciasteczka pieguski Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka pieguski Eli

 

  • 5 dkg margaryny
  • 10 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg cukru brązowego trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg kropelek czekoladowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pieguski Eli
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym.Do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać na gładką masę.Do gotowej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól,kropelki czekoladowe i całość wymieszać.Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Ręką formować małe kulki i na blasze lekko rozpłaszczyć.Piec około 20 min W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (z termoobiegiem 170 stopni). Smacznego! Przepis wymyśliła moja córka Basia.
Ciasteczka pieguski Eli
Część składników do upieczenia ciasteczek.
Ciasteczka pieguski Eli
Reszta składników do upieczenia ciasteczek.
Ciasteczka pieguski Eli
Gotowe ciasto do upieczenia ciasteczek piegusków.
Ciasteczka pieguski Eli
Ciasteczka na błasze przygotowane do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka