Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kruche ciasteczka z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pachnące orzechami i miodem kruche ciasteczka, zasmakują każdemu.

Kruche ciasteczka z orzechami

Składniki:

Kruche ciasteczka z orzechami

 

  • CIASTO:
  • 0,5kg mąki
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka i jedno cale jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat migdałowy

 

  • WIERZCH:
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki wyłuskanych ziarenek słonecznika
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/3 szklanki ziarenek sezamu
  • garść rodzynków
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 białka
  • miód

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z orzechami
Ze składników na ciasto należy zagnieść jednolitą masę. Odrywać porcje wielkości dużego orzecha wloskiego, robić z nich kulki, lekko spłaszczać i poukładać na pergaminie (na blasze).

Rozgrzać suchą patelnię, uprażyć na niej sezam i slonecznik, potem dodac orzechy, podsmażyć chwilę razem, zdjąć z ognia, gdy ostygną pomieszać z mąką pszenna, rodzynkami i odrobiną miodu - zeby masa się skleiła. Mase nakladamy na ciastka, dociskamy delikatnie, pieczemy około 15 minut w 160 st z termoobiegiem.