Ciasteczka półkruche z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatne ciasteczka półkruche z dżemem

Ciasteczka półkruche z dżemem

Składniki:

Ciasteczka półkruche z dżemem

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • olejek cytrynowy
  • Masa:
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • olejek waniliowy
  • słoik dżemu
  • owoce z konfitur

Sposób przygotowania:

Ciasteczka półkruche z dżemem
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i olejek cytrynowy.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę: utrzeć masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajko,przesianą mąkę i olejek waniliowy.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta grubości 2-3 milimetry przeciąć na pół.Przenieść blaty na posmarowane tłuszczem blachy i podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Pokryć masą wyciśniętą przez tutkę w formie kratki i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut.Ostudzone ciasto pokroić ostrym nożem.Każde ciastko posmarować cienko dżemem ,a na wierzchu ułożyć owoce.