Sposób przygotowania:
Ciasteczka półkruche z dżemem
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i olejek cytrynowy.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę: utrzeć masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajko,przesianą mąkę i olejek waniliowy.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta grubości 2-3 milimetry przeciąć na pół.Przenieść blaty na posmarowane tłuszczem blachy i podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Pokryć masą wyciśniętą przez tutkę w formie kratki i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut.Ostudzone ciasto pokroić ostrym nożem.Każde ciastko posmarować cienko dżemem ,a na wierzchu ułożyć owoce.
Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i olejek cytrynowy.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę: utrzeć masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajko,przesianą mąkę i olejek waniliowy.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta grubości 2-3 milimetry przeciąć na pół.Przenieść blaty na posmarowane tłuszczem blachy i podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Pokryć masą wyciśniętą przez tutkę w formie kratki i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut.Ostudzone ciasto pokroić ostrym nożem.Każde ciastko posmarować cienko dżemem ,a na wierzchu ułożyć owoce.