Sposób przygotowania:
Ciasteczka truflowe
Całe migdały włożyć na 3 minuty do wrzątku, odcedzić na sicie. Obrać ze skórki, posiekać. Orzechy prażyć kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. C.Obrać i pokroić. Herbatniki pokruszyć. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać migdały, orzechy i herbatniki. Wlać brandy i śmietanę, dokładnie wymieszać. Masę truflową odstawić na 30 minut, aby ostygła. Z utworzonej masy truflowej dłońmi uformować kulki. Gorzką czekoladę schłodzić, pokruszyć. Wiórki wysypać na tacę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach czekoladowych. Resztę nabijać na wykałaczkę i zanurzać w roztopionej białej czekoladzie. Trufle ułożyć na pergaminie, poczekać kilka minut, aż stwardnieje.
marietta