Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechowe ciasteczka z motywami świątecznymi posmarowane polewą czekoladową. Wspaniałe sprawdzą się do świątecznej aromatycznej kawy.

Ciasteczka wielkanocne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka wielkanocne

na ciasto:

dodatkowo:

  • gotowe polewy czekoladowe w różnych kolorach
  • posypki cukrowe
  • foremki z motywami świątecznymi

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka wielkanocne
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą

Margarynę ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego oraz żółtek.

Następnie dodajemy mielone orzechy, szczyptę soli,sok z cytryny i mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.

Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.

Wykrawanie ciasteczek:

Ciasteczka wielkanocne
Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na grubość ok 1/2 cm. Za pomocą foremek z motywem świątecznym wykrawamy ciasteczka.

Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka wielkanocne
Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka ostrożnie z blaszki i studzimy

Wykrojone ciasteczka na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok 12-15 min na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka ozdabiamy rozpuszczoną polewą według przepisu na opakowaniu.

Ozdabiamy cukrowymi posypkami według własnego uznania.

Odstawiamy ciasteczka do momentu aż polewa dobrze zastygnie.