Sposób przygotowania:
Ciasteczka wielkanocnePrzygotowanie ciasta:
Margarynę ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego oraz żółtek.
Następnie dodajemy mielone orzechy, szczyptę soli,sok z cytryny i mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.
Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.
Wykrawanie ciasteczek:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na grubość ok 1/2 cm. Za pomocą foremek z motywem świątecznym wykrawamy ciasteczka.
Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie ciasteczek:
Wykrojone ciasteczka na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok 12-15 min na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka ozdabiamy rozpuszczoną polewą według przepisu na opakowaniu.
Ozdabiamy cukrowymi posypkami według własnego uznania.
Odstawiamy ciasteczka do momentu aż polewa dobrze zastygnie.