Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z amoniakiem i nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Amoniaki spożywczy jest to środek spulchniający, innymi słowy zastępuje proszek do pieczenia

Ciasteczka z amoniakiem i nutellą

Składniki:

Ciasteczka z amoniakiem i nutellą

 

  • 2 szkl mąka,
  • 5 dag masło,
  • 15 dag cukier puder,
  • 2 szt jajka,
  • 200 ml śmietana,
  • 1/2 szkl amoniak,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • 4 łyżki krem nutella,
  • 1 szt lukier biały gotowy,
  • 1/2 szkl wiórki kokosowe,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z amoniakiem i nutellą
Do miski wsypać 1,5 szkl mąki wlać śmietanę, dodać jajka, cukier puder, amoniak, masło i wyrobić łyżką ciasto. Pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz dodać pozostałą mąkę, aromat i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. W połowie krążków mniejszym kieliszkiem wycinać otworki , Układać na przygotowanej blaszce. Piec w temp 160 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu, pełne ciastka smarować kremem, ciastka z wyciętym otworem polukrować, obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na posmarowanym kremem ciastku, lekko dociskając.

Tagi:

jajko jajka