zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasteczka z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kolejne ciasteczka dla synka, tym razem z białą czekoladą. Ciasto trzeba długo chłodzić ale smak ciasteczek wynagradza wszystko.

Ciasteczka z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z białą czekoladą

 

  • 180 g białej czekolady
  • 110 g margaryny do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ok. 2 szk mąki tortowej ( 1 i 2/3 )
  • kakao rozpuszczalne do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z białą czekoladą
Margarynę stopić w małym garnku, dodać połamaną czekoladę i odstawić aż się rozpuści a potem wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, gdy będzie prawie ubita dodać obydwa cukry i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy żółtka połączą się z pianą przelać ostudzoną ale płynną czekoladę, delikatnie wymieszać a potem dodawać po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe i gładkie ciasto przełożyć do miseczki, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc spore odstępy. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut. Upieczone całkowicie wystudzić i dopiero zdjąć z blachy.
Ciasteczka z białą czekoladą
przygotowac ciasto na ciasteczka i przełożyć do miski
Ciasteczka z białą czekoladą
ciasto po schłodzeniu będzie zwarte i klejące przygotować też kakao
Ciasteczka z białą czekoladą
łyżeczką nabierać porcje ciasta i obtaczać je w kakao
Ciasteczka z białą czekoladą
formować kulki i układać je na blasze do pieczenia