Sposób przygotowania:
Ciasteczka z czereśniami.
Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i mieszamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce.
małatruskaweczka