SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z okienkiem

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka z okienkiem Więcej zdjęć (2)

Chciałam zrobić ciastka z serduszkiem, ale nie czerwonym bo ich jest wszędzie pełno i dlatego u mnie są zielone.

Składniki:

Ciasteczka z okienkiem

ciasto:

krem:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z okienkiem

ETAP 1:

Ciasteczka z okienkiem
Serduszko można zastapic innym dowolnym kształtem.

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtko jajka oraz śmietanę i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wszystkie składniki posiekać szerokim nożem i szybko zagnieść ciasto, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować cieniutko schłodzone ciasto, przy pomocy prostokątnej foremki wyciąć ciastka i w co drugim przy pomocy serduszka wyciąć okienka.

Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 8-10 minut po upieczeniu wystudzić.

ETAP 2:

Ciasteczka z okienkiem

Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem i kiedy masło ładnie się spieni cały czas ucierając dodać płynną czekoladę, szczyptę soli mleko w proszku. Kiedy krem jest gotowy można go zabarwić barwnikiem spożywczym, ale to nie jest konieczne.

Wystudzone ciastka bez okienka posmarować warstwą kremu i przykryć ciastkiem z serduszkiem i delikatnie docisnąć.

ETAP 3:

Ciasteczka z okienkiem

Złożone ciasteczka odstawiamy do lodówki na kilka godzin w tym czasie ciastka zastygną i połączą się smaki ciasta i kremu.