Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z posypką czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka z posypką i migdałową masą są bardzo smaczne.

Ciasteczka z posypką czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z posypką czekoladową

 

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki posypki czekoladowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Masa
  • 10 dag biszkoptów
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie gotowego lukru białego
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z posypką czekoladową
Mąkę wymieszać z kakao, posiekać z masłem. Dodać żółtka, posypkę czekoladową, cukier puder i bardzo drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować masę. Masło z cukrem pudrem utrzeć, dodać pokruszone biszkopty, śmietanę, spirytus, kakao, wiórki kokosowe, aromat migdałowy, dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Małą szklaneczką wycinać krążki i układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Zimne upieczone ciasteczka przekładać masą migdałową. Polukrować, obtoczyć w kolorowej posypce.
Ciasteczka z posypką czekoladową
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Ciasteczka z posypką czekoladową
Małą szklaneczką lub foremką o dowolnym krztałcie wycinać ciasteczka
Ciasteczka z posypką czekoladową
Z pokruszonych biszkoptów i pozostałych składników zrobić gęstą masę
Ciasteczka z posypką czekoladową
Zimne ciasteczka przekładać przygotowaną masą

Tagi:

biszkopt