misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z różnymi wzorkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W ten sposób ciasteczka robię już dawno. W zasadzie od momentu kiedy moje dziecko po raz pierwszy dostało ciastolinę czyli jakieś trzy lata.

Ciasteczka z różnymi wzorkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasteczka z różnymi wzorkami

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • wieczka z opakowań po ciastolinie:)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z różnymi wzorkami
Mąkę (600g) oraz cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać margarynę, śmietanę, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki, a do drugiej jedną łyżkę kakao i szybko zarobić. Tak przygotowane kruche ciasto owijamy w folię i dajemy na 3 godziny do lodówki, by dobrze się schłodziło.



Wieczka z ciastoliny należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć i osuszyć.



Gdy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone każdą "foremkę" smarujemy odrobiną margaryny i posypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy uderzając nią w stolnicę. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Wielkość kulki zależna jest od wielkości foremki. Ja mam w domu trzy różne wielkości wieczek. Kulkę dajemy na środek foremki i dociskamy ją do niej, aż pokryje cały wierzch wieczka. Następnie ostrożnie zdejmujemy uformowane w ten sposób ciastko.



Pierwsze ciastka mogą nie wyjść idealnie, ale to kwestia wprawy. Przy następnych będzie znacznie łatwiej. Po każdym tak zrobionym ciastku wierzch foremki ponownie dajemy do mąki, by ciasto nam do niej nie przywierało. Ja na talerzyk nasypałam mąkę i wsadzałam do niej górę foremki. Ciastka robimy do wykorzystania całego ciasta.

Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.



Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka w wytłoczonymi wzorkami można zjadać:)



Tak oryginalne foremki są fajną alternatywą dla tradycyjnych foremek i znajdują zastosowanie choć mogłoby się wydawać, że to kolejny niepotrzebny przedmiot w domu:)
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Wieczka z ciastoliny należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć i osuszyć
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Etap 2 każdą "foremkę" smarujemy odrobiną margaryny i posypujemy mąką
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Kulkę ciasta dajemy na środek foremki i dociskamy ją do niej aż pokryje cały wierzch wieczka następnie ostrożnie zdejmujemy uformowane w ten sposób ciastko
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka w wytłoczonymi wzorkami można zjadać:)