Sposób przygotowania:
Ciasteczka z różnymi wzorkami
Mąkę (600g) oraz cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać margarynę, śmietanę, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki, a do drugiej jedną łyżkę kakao i szybko zarobić. Tak przygotowane kruche ciasto owijamy w folię i dajemy na 3 godziny do lodówki, by dobrze się schłodziło.
Wieczka z ciastoliny należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć i osuszyć.
Gdy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone każdą "foremkę" smarujemy odrobiną margaryny i posypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy uderzając nią w stolnicę. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Wielkość kulki zależna jest od wielkości foremki. Ja mam w domu trzy różne wielkości wieczek. Kulkę dajemy na środek foremki i dociskamy ją do niej, aż pokryje cały wierzch wieczka. Następnie ostrożnie zdejmujemy uformowane w ten sposób ciastko.
Pierwsze ciastka mogą nie wyjść idealnie, ale to kwestia wprawy. Przy następnych będzie znacznie łatwiej. Po każdym tak zrobionym ciastku wierzch foremki ponownie dajemy do mąki, by ciasto nam do niej nie przywierało. Ja na talerzyk nasypałam mąkę i wsadzałam do niej górę foremki. Ciastka robimy do wykorzystania całego ciasta.
Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka w wytłoczonymi wzorkami można zjadać:)
Tak oryginalne foremki są fajną alternatywą dla tradycyjnych foremek i znajdują zastosowanie choć mogłoby się wydawać, że to kolejny niepotrzebny przedmiot w domu:)
Wieczka z ciastoliny należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć i osuszyć.
Gdy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone każdą "foremkę" smarujemy odrobiną margaryny i posypujemy mąką, której nadmiar strzepujemy uderzając nią w stolnicę. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Wielkość kulki zależna jest od wielkości foremki. Ja mam w domu trzy różne wielkości wieczek. Kulkę dajemy na środek foremki i dociskamy ją do niej, aż pokryje cały wierzch wieczka. Następnie ostrożnie zdejmujemy uformowane w ten sposób ciastko.
Pierwsze ciastka mogą nie wyjść idealnie, ale to kwestia wprawy. Przy następnych będzie znacznie łatwiej. Po każdym tak zrobionym ciastku wierzch foremki ponownie dajemy do mąki, by ciasto nam do niej nie przywierało. Ja na talerzyk nasypałam mąkę i wsadzałam do niej górę foremki. Ciastka robimy do wykorzystania całego ciasta.
Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka w wytłoczonymi wzorkami można zjadać:)
Tak oryginalne foremki są fajną alternatywą dla tradycyjnych foremek i znajdują zastosowanie choć mogłoby się wydawać, że to kolejny niepotrzebny przedmiot w domu:)
edytaha
misia5
Wzorki są tak fajne, że szkoda było nie spróbować. Dzieciaki mają radochę przy zjadaniu, bo każdy może zjeść ciasteczko z innym wzorkiem:)
misia14
misia5
Cieszę się, że pomysł Ci się podoba:)
ajrinwu
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)