Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciasteczka z bakaliami
Miód rozpuścić, ostudzić, połączyć ze śmietaną.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z tłuszczem.
Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, miód ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.
Następnie wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną.
Zagnieść ciasto, uformować wałek, dokładnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto wyjąć z folii, pokroić w krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Jajko wymieszać z cukrem waniliowym. Silikonowym pędzelkiem posmarować ciasteczka, posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować jajkiem.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z tłuszczem.
Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, miód ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.
Następnie wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną.
Zagnieść ciasto, uformować wałek, dokładnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto wyjąć z folii, pokroić w krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Jajko wymieszać z cukrem waniliowym. Silikonowym pędzelkiem posmarować ciasteczka, posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować jajkiem.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.