marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka ziołowe na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przekąski są doskonałe na party lub do przekąszania przed telewizorem, a do tego piwko smakowe, najlepiej estońskie lub tutejsze.

Ciasteczka ziołowe na słono

Składniki:

Ciasteczka ziołowe na słono

  • 400 g mąki pszennej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 2-3 żółtka surowe lub gotowane,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 30 sztuk oliwek czarnych drylowanych,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np. trybula, oregano, szałwia, estragon,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ziołowe na słono
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki, zrobić dołek i wbić ze dwa lub trzy żółtka surowe lub ugotować jajka i wyjąć z nich żółtka i rozdrobnić w dołku. Dodać śmietanę kwaśną z pudełka, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej i na końcu roztarte w dłoni zioła suszone jak oregano, szałwię, trybulę i estragon. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schłodzić w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać radełkiem kwadraty lub trójkąty, można też w środek wsadzić po jednej czarnej oliwce, robiąc wgłębienie czubkiem palca i wkładając oliwkę. Układać ciastka na blasze i wstawić do piekarnika na środek.

Piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, zebrać ciastka łopatką kuchenną na talerz płaski i piec kolejne, aż do wyczerpania zapasów ciasta lub resztę przechować w lodówce. 

Tagi:

zioła