Sposób przygotowania:
Ciasteczka ziołowe na słono
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki, zrobić dołek i wbić ze dwa lub trzy żółtka surowe lub ugotować jajka i wyjąć z nich żółtka i rozdrobnić w dołku. Dodać śmietanę kwaśną z pudełka, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej i na końcu roztarte w dłoni zioła suszone jak oregano, szałwię, trybulę i estragon. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać radełkiem kwadraty lub trójkąty, można też w środek wsadzić po jednej czarnej oliwce, robiąc wgłębienie czubkiem palca i wkładając oliwkę. Układać ciastka na blasze i wstawić do piekarnika na środek.
Piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, zebrać ciastka łopatką kuchenną na talerz płaski i piec kolejne, aż do wyczerpania zapasów ciasta lub resztę przechować w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać radełkiem kwadraty lub trójkąty, można też w środek wsadzić po jednej czarnej oliwce, robiąc wgłębienie czubkiem palca i wkładając oliwkę. Układać ciastka na blasze i wstawić do piekarnika na środek.
Piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, zebrać ciastka łopatką kuchenną na talerz płaski i piec kolejne, aż do wyczerpania zapasów ciasta lub resztę przechować w lodówce.