zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

takie kombinacje ciastek z resztek są najlepsze .............

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami

 

  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego
  • 75 g cukru brązowego Deremara
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej z bakaliami
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 6 czekoladowych jajeczek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami
Do miski robota z nożami do siekania wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, wkroić zimną margarynę i dodać pozostałe składniki na ciastka. Za pomocą funkcji pulsacyjnej posiekać wszystko do momentu lekkiego złączenia się składników. Następnie wyjąć ciasto z robota i chwilę je ręcznie wyrobić podsypując w miarę konieczności odrobiną mąki. Z ciasta uformować nie za gruby prostokąt i wycinać potem paski ciasta. Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczkowe paluchy z bakaliami
w misce robota umieścić wszystkie składniki
Ciasteczkowe paluchy z bakaliami
potem pulsacyjnie połączyć składniki ...
Ciasteczkowe paluchy z bakaliami
następnie wyrobić ciastgo i uformować w podłużny placek
Ciasteczkowe paluchy z bakaliami
nożem ciąć ciastka u układać je na blasze