jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka ananasowo - kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciastka ananasowo- kokosowe dobre o każdej porze roku

Ciastka ananasowo - kokosowe

Składniki:

Ciastka ananasowo - kokosowe

 

  • 25 dag śmietany kremówki
  • 20 dagcukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • tłuszcz- do formy
  • DO OZDOBIENIA:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 12,5 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka ananasów w plastrzch 240 ml

Sposób przygotowania:

Ciastka ananasowo - kokosowe
Śmietanę ubić na wpół sztywno, mieszając dodać cukier, cukier waniliowy i chwilę nadal ubijać. Wymieszać mąke z proszkiem do pieczenia i delikatnie wkręcić do śmietany, ubijając ją na puch. Ciasto wyłożyć na dużą cienką blachę wysmarowaną margaryną. Przez 15 minut podpiec w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wiórki kokosowe przyrumienić na złoty kolor, na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Zagotować razem tłuszcz, cukier i mleko. Dodać przyrumienione wiórki kokosowe. Ananasa wyjąć z puszki, odsączyć, drobno pokroić i dodać do masy mleczno kokosowej. Starannie wymieszać nie zdejmując z ognia. Ciepłą jeszcze, lekko gęstniejącą masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Ponownie włożyć do pieklarnika. Piec w temp. 200 stop. C. przez 15-20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy i pokroić w romby.