Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Ciastka chrabąszcze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe ciasteczka, nie tylko do kawy.

Ciastka chrabąszcze

Składniki:

Ciastka chrabąszcze

 

  • 70 dkg mąki
  • 40 dkg tłuszczu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 8 dkg drożdży
  • 1/4 litra śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • dowolny olejek zapachowy
  • dowolna marmolada

Sposób przygotowania:

Ciastka chrabąszcze
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać jajko, żółtka, drożdże wymieszane ze śmietaną i olejek zapachowy. Następnie zarobić ciasto. Rozwałkować ciasto i kroić paski prostokątne, posmarować marmoladą i zawinąć. Kroić prostokąty i robić nacięcia na nich. Smarować białkiem i posypać cukrem. Ciastka pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni.