monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe i rabarbar to najlepsze połączenie, no może jeszcze z truskawkami. Uwielbiam wprost, więc nie mogło zabraknąć go na moim stole. Pyszne, pulchne, po prostu radość w ustach, zapraszam:)

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką
w dużej misce wymieszać sypkie składniki

Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże i cukier. Wymieszać.

Mleko lekko podgrzać.

ETAP 2:

Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką
sypkie składniki wymieszać z jajkami i mlekiem

Dodać mleko i jajka, ponownie wymieszać.

ETAP 3:

Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ( końcówka hak). Następnie dodać olej ,a po minucie wyrabiania rabarbar pokrojony w mała kostkę ( wcześniej wymieszać go z cukrem trzcinowym) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, powinna odchodzić od dłoni.

ETAP 4:

Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia około 1,5 godziny.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać łyżka porcje ciasta.

Kruszonka:

Do miski przełożyć mąkę z cukrem. Wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozetrzeć całość w palcach.

Muffinki obficie posypać kruszonką. Piec w 180 st około 24-27 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.