Sposób przygotowania:
Drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonkąETAP 1:
Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
Mleko lekko podgrzać.
ETAP 2:
Dodać mleko i jajka, ponownie wymieszać.
ETAP 3:
Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem ( końcówka hak). Następnie dodać olej ,a po minucie wyrabiania rabarbar pokrojony w mała kostkę ( wcześniej wymieszać go z cukrem trzcinowym) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, powinna odchodzić od dłoni.
ETAP 4:
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia około 1,5 godziny.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać łyżka porcje ciasta.
Kruszonka:
Do miski przełożyć mąkę z cukrem. Wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozetrzeć całość w palcach.
Muffinki obficie posypać kruszonką. Piec w 180 st około 24-27 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
cherry