Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka jeżyki
1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. 2. Czekoladę rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!