akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruche ciasteczka jeżyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysłowe ciasteczka przypominające jeżyki :) Są po prostu uroczę. Bardzo nam zasmakowały. Polecam (inspiracja/ źródło- Kto ugości moich gości?)

Kruche ciasteczka jeżyki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasteczka jeżyki

 

  • Ciasto:
  • 175 g. miękkiego masła
  • 200 g. cukru
  • 2 jajka
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 czekolada
  • 2-3 łyżki mleka
  • ziarna słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka jeżyki
1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. 2. Czekoladę rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Kruche ciasteczka jeżyki
Formowanie ciasteczek na kształt jeżyków.
Kruche ciasteczka jeżyki
Malowanie noska, oczu i tułowia jeżyków.