Sposób przygotowania:
Kruche mini szarloteczki
CIASTO - mąkę przesiałam do miski dodając sól i cukier. Wkroiłam zimne masło i roztarłam wszystko tak jak na kruszonkę - ma powstać jakby mokry piasek bez większych grudek tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z niego gruby placuszek, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
FARSZ - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kosteczkę - 400 g to waga jabłek już oczyszczonych i pokrojonych. Skropiłam je sokiem z cytryny. Dosypałam cukier, bułkę tartą, przyprawy i suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie, lekko pokruszone - nie za drobno żeby były wyczuwalne. Wszystko dobrze wymieszałam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm i metalową obręczą wycinałam duże krążki - muszą być większe od średnicy wgłębień żeby wystarczyło na boki. Tymi krążkami wylepiłam wgłębienia formy do muffinek. Dno każdego ciastka posmarowałam, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym białkiem. Nałożyłam porcje farszu lekko je ugniatając. Wierzch także posmarowałam białkiem. Jabłeczniki piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C na dolnej półce, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjęłam. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem.
FARSZ - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kosteczkę - 400 g to waga jabłek już oczyszczonych i pokrojonych. Skropiłam je sokiem z cytryny. Dosypałam cukier, bułkę tartą, przyprawy i suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie, lekko pokruszone - nie za drobno żeby były wyczuwalne. Wszystko dobrze wymieszałam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm i metalową obręczą wycinałam duże krążki - muszą być większe od średnicy wgłębień żeby wystarczyło na boki. Tymi krążkami wylepiłam wgłębienia formy do muffinek. Dno każdego ciastka posmarowałam, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym białkiem. Nałożyłam porcje farszu lekko je ugniatając. Wierzch także posmarowałam białkiem. Jabłeczniki piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C na dolnej półce, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjęłam. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem.
zewa
jaNina
I jak tu trzymać linię? Kusicielka :)))
madi356
zbysiowa
mycha
czekoladka_m
monikaT83
Pyza
msewka