gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciastka kręcone przez maszynkę

  • 28
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 32

Ciastka te piekę od b. dawna i smakują one wszystkim. Znane one były od początku lat 90-tych, gdy jeszcze nie było w sklepie wielu wypieków.

Ciastka kręcone przez maszynkę

Składniki:

Ciastka kręcone przez maszynkę

 

  • 2 sztuki żółtka,
  • 2 sztuki jajka,
  • 25 dag. masło,
  • 25 dag. margaryna,
  • 25 dag. cukier,
  • 1 kg. mąka pszenna,
  • 1 sztuka cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 25 dag. marmolada,
  • 1 paczka posypka kolorowa,
  • 1 paczka kokos

Sposób przygotowania:

Ciastka kręcone przez maszynkę
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski. Zrobić tam dołek i wsypać obydwa cukry-kryształ i waniliowy, dodać wszystkie jajka i żółtka oraz miękką rozdrobnioną na kostki margarynę i masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest za twarde, to dodać żółtko. Zostawić w chłodnym miejscu na minimum godzinę, albo lepiej na dłużej. Po wyjęciu wkładać ciasto do maszynki do mielenia mięsa ze specjalnym metalowym wkładem do wyciskania ciastek. Piec na złoty kolor. Gdy ostygną, to można je : polukrować, posypywać kokosem, kolorową posypką, lub dać na nie pasek cienki marmolady.