dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 285]

Ciastka makowe całuski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe ciasteczka z dużą ilością masy makowej. Bez dodatku jajka. Świetna alternatywa dla drożdżowych makowców. Trudno się od nich oderwać.

Ciastka makowe całuski

Składniki:

Ciastka makowe całuski

masa makowa

  • 3/4 szklanki maku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki jagód goji

ciasto

Sposób przygotowania:

Ciastka makowe całuski
Mak wsypać do rondelka, zalać wodą (ok. 1,5-2 szklanki), doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut.Odcedzić na sicie. Dodać miód i rodzynki, zmiksować blenderem. Wsypać jagody goji, wymieszać.

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę oraz jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować, wykrawać formą w kształcie kwiatka z małymi płatkami lub foremką do babeczek.

Na każde ciastko nałożyć do połowy nadzienie makowe, złożyć na pół, lekko docisnąć. Wierzch lekko posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 14-15 minut do lekkiego zezłocenia się ciastka.

Ostudzić.