Sposób przygotowania:
Makowe, świąteczne tartaletkiETAP 1:
1. Ciasto
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść
na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.
ETAP 2:
Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć pofalowany krążek z gwiazdkami w środku.
ETAP 3:
2. Masa makowa
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
3. Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem
z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.