EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Makowe, świąteczne tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mak, miód, migdały, orzechy i skórka pomarańczowa to typowe smaki Bożonarodzeniowe. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, aromatyczne, makowe ciasteczka idealne do świątecznej kawy.

Makowe, świąteczne  tartaletki

Składniki:

Makowe, świąteczne tartaletki

 

  • Ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła extra
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Makowe, świąteczne tartaletki

ETAP 1:

Makowe, świąteczne  tartaletki
rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.

1. Ciasto
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść
na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.

ETAP 2:

Makowe, świąteczne  tartaletki
z ciasta wyciąć pofalowany krążek z gwiazdkami w środku

Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć pofalowany krążek z gwiazdkami w środku.

ETAP 3:

Makowe, świąteczne  tartaletki
mak wymieszać z skórką pomarańczową

2. Masa makowa
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Makowe, świąteczne  tartaletki
gotowe tartaletki wstawić do piekarnika

3. Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem
z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.