Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciastka maszynkowe orzechowo-kakaowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka maszynkowe to prosty sposób na domowe łakocie

Ciastka maszynkowe orzechowo-kakaowe

Składniki:

Ciastka maszynkowe orzechowo-kakaowe

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 20 dag masło,
  • 10 dag cukier puder,
  • 1 szt jajka,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki orzechy mielone,
  • 1/4 łyżeczki aromat migdałowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka maszynkowe orzechowo-kakaowe
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić jajko, wsypać cukier puder, kakao, orzechy, wlać śmietanę, aromat i szybko wyrobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i po kawałku wkładać do maszynki do mięsa z przygotowaną formą do ciastek. Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp 170 stopni.