marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki dać na stolnicę,wyrobić i zagnieść,a potem rozwałkować, wycinając foremkami kształty.Układać na wysmarowanej blasze.Piec ok.15-20m

Ciastka na pikantnie.

Składniki:

Ciastka na pikantnie.

 

  • 2 szklanki mąki i trochę do podsypania,
  • kostka miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/4 l.śmietanki 12%,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • duża szczypta suszonych roztartych ziół( oregano,czubryca,kmin rzymski),
  • szczypta szafranu,
  • szczypta papryki ostrej mielonej,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka na pikantnie.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę i posiekać z masłem na wiórki,w kopczyku zrobić dołek,wbić żółtka,
dodać ćwiartkę szklanki śmietanki,po szczypcie ziół suszonych,roz-
tartych i przypraw jak sól,szafran i ostra mielona papryka.Wyrobić
całość i zagnieść,a potem rozwałkować,podsypując pod spód mąką.Wykrawać foremkami lub szklanką kształty,kłaść na natłuszczoną blachę,posmarować białkiem lekko wierzchy i posypać kminem dodatkowo.Wsunąć blachę do nagrzanego do 200 st.C. i piec z 15-20 min.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i jeść.