agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

ciastka półfrancuskie serowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.............

ciastka półfrancuskie serowe z jabłkami

Składniki:

ciastka półfrancuskie serowe z jabłkami

 

  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg sera
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 30-40 dkg marmolady lub dżemu
  • 6 dkg cukru pudru do posypania
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 białko do smarowania
  • jabłka

 

 

Sposób przygotowania:

ciastka półfrancuskie serowe z jabłkami
twaróg zemleć, mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem+ser+jajko (żóltko) zagnieść szybko ciasto, jak na pierogi, schłodzić w lodówce. wywałkować na grubość 1-1,5 cm. wykrawać KRĄŻKI NAKŁADAĆ 1/4 JABŁEK SZERSZĄ CZĘŚĆ DO PRZODU ZLEPIAĆ POSMAROWAĆ BIAŁKIEM I PIEC W TEMP 180-220 ST