Sposób przygotowania:
Ciastka ślimaczki1.
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać oba cukry, masło, żółtka, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, jeśli się nie zwiąże dodać śmietanę.
Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, ponownie wyrobić. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
2.
Schłodzone ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 1/2 cm (na stolnicy obsypanej mąką).
3.
Ciasto jasne posmarować roztrzepanym białkiem, wyłożyć na nie ciasto ciemne, ponownie rozsmarować białko.
Zwinąć w roladę (najlepiej na folii spożywczej). Ponownie schłodzić w lodówce, aby dobrze się kroiło.
4.
Kroić w plasterki ostrym nożem na grubość 1/2 cm. Piec na blasze wyścielonej papierem do pieczenia przez 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce.