Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciastka ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwukolorowe i łatwe do zrobienia ciastka, a dzieciaki za nimi przepadają. Sama pierwszy raz piekłam je będąc jeszcze dzieckiem.

Ciastka ślimaczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka ślimaczki

Ciasto: (ok.32 sztuki)

Dodatkowo:

  • białko

Sposób przygotowania:

Ciastka ślimaczki

1.

Ciastka ślimaczki
Ciasta owinąć folią i wstawić do schłodzenia.

Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać oba cukry, masło, żółtka, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, jeśli się nie zwiąże dodać śmietanę.

Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, ponownie wyrobić. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

2.

Ciastka ślimaczki
Rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.

Schłodzone ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 1/2 cm (na stolnicy obsypanej mąką).

3.

Ciastka ślimaczki
Zwinąć w roladę (najlepiej na folii spożywczej).

Ciasto jasne posmarować roztrzepanym białkiem, wyłożyć na nie ciasto ciemne, ponownie rozsmarować białko.

Zwinąć w roladę (najlepiej na folii spożywczej). Ponownie schłodzić w lodówce, aby dobrze się kroiło.

4.

Ciastka ślimaczki
Kroić w plasterki ostrym nożem na grubość 1/2 cm.

Kroić w plasterki ostrym nożem na grubość 1/2 cm. Piec na blasze wyścielonej papierem do pieczenia przez 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce.