dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciastka ślimaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciastka do kawy i nie tylko

Ciastka ślimaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka ślimaki

 

  • CIASTO CIEMNE ,
  • 20 dag mąka ,
  • 2 sztuki żółtko jaja ,
  • 5 dag cukier ,
  • 10 dag masło ,
  • 2 łyżki kakao ,
  • 2 łyżki czekolada w proszku ,
  • 1 łyżka likier kakowy ,
  • 1 szczypta Sól ,
  • 2 łyzeczki cukier waniliowy ,
  • ciasto jasne ,
  • 20 dag mąka ,
  • 2 sztuki żółtko ,
  • 5 dag cukier ,
  • szczypta Sól ,
  • 2 łyzeczki cukier waniliowy ,
  • 10 dag masło

Sposób przygotowania:

Ciastka ślimaki
Składniki ciasta jasnego i ciemnego zagniatamy (oddzielnie). Wymienione są w przepisie.Wyrabiamy ciasta by miały jednolitą konsystencję. Następnie dzielimy każde z nich na pół. Dlatego, że zrobimy dwa rodzaje ułożenia kolorów. Wstawiamy do zamrażalnika na chwile by ciasto było twardsze, łatwiej je kroić. Rozwałkowujemy ciasto jasne, nie musi być równe, bo nie ma to znaczenia. Podczas zwijania jet to nie istotne. To samo robimy z ciastem ciemnym. Mamy w tym momencie 4 placki z ciasta. Ciasto jasne nakładamy na ciemnie,widać na obrazku to. obok ciemne na jasne ( to spowoduje, że będziemy mieć dwa rodzaje kolorowych ciasteczek)Ciasteczka takie pieczemy w rozgrzanym piekarniku , na blasze posypanej bułką w temperaturze 190 stopni.
Ciastka ślimaki
przygotowane ciasto ciemne, po dodaniu kakao
Ciastka ślimaki
ciasto jasne, jakw idać nie jest równe wszędzie
Ciastka ślimaki
wycinanie ciasteczek nożem, ciasto delikatnie zmrożone
Ciastka ślimaki
gotowe ciasteczka, pokrojone, przed wyłożeniem na blachę