sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciastka stokrotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 27
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczka o miękkim wnętrzu. Są trochę pracochłonne ale watro poświęcić czas dla uzyskania efektu.

Ciastka stokrotki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka stokrotki

 

  • 50 g margaryny
  • około 750 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciastka stokrotki
Przygotowanie ciasta jest proste i szybkie. Więcej czasu musimy poświęcić na uformowanie kwiatków. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy jogurt naturalny, olej, proszek do pieczenia oraz wanilię. Ucieramy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy. Jej ilość może się odrobinę różnić, dlatego zwracamy uwagę na konsystencję ciasta. Powinno być miękkie jak płatki uszu. Dzielimy je na pół i jedną część łączymy z kakao. Z obu ciast lepimy kulki wielkości czereśni. Formujemy kwiaty, jasny środek i 6 ciemnych "płatków" i odwrotnie. Pieczemy około 25-30 minut w 170 stopniach.
Ciastka stokrotki
Margarynę, puder oraz jajko ucieramy na gładką masę.
Ciastka stokrotki
Połowę ciasta dokładnie łączymy z kakao.
Ciastka stokrotki
Z siedmiu kulek formujemy jeden kwiatek.