Sposób przygotowania:
Ciastka Tygryski
Cukier puder przesiewam do miski. Masło siekam z cukrem. Dodaję białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagniatam. Ciasto dzielę na połowę, do jednej części dodaję 225 g mąki, zagniatam i krótko wyrabiam. Do drugiej połowy dodaję kakao i 210 g mąki, również krótko wyrabiam. Obydwa ciasta zawijam oddzielnie w folię i wstawiam do lodówki na całą noc (min. 6 godz.). Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowuję je na 2 mm i dzielę na paski ok. 5-6 cm. Układam na przemian ciemne i jasne paski jeden na drugim, tworząc sztabę, co trzy warstwy układam na paskach równolegle migdały w odstępach 2-3 cm. Przykrywam kolejnym paskiem. Czynności powtarzam do wyczerpania pasków ciasta. Powinien wyjść długi, prostokątny sześcian, który należy lekko wałkuję, żeby migdały ułożyły się w cieście. Następnie delikatnie zawijam sześcian w folię i wkładam na 2 godz. do zamrażalnika. Ciasto powinno być wyraźnie zmrożone, ale nie zamrożone na kamień. Piekarnik rozgrzewam do 185°C. Odwijamy do 1/3 ciasto z folii i bardzo ostrym nożem kroję ciasto z węższej strony na plastry ok. 1 cm. Od razu kładę plastry na wyłożoną papierem blachę, piekę ok. 12-15 minut, uważając, żeby się nie spiekły.