marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z grzybami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby namoczyć na noc,odlać wodę,odsączyć i zmielić grzyby. Doprawić. Składniki na ciasto wyrobić, zagnieść. Rozwałkować, nadziać i piec.

Ciastka  z grzybami na ostro

Składniki:

Ciastka z grzybami na ostro

 

  • 500 g.mąki pszennej luksusowej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • 3 łyżki kminku całego,
  • 50 dag. zmielonych grzybów leśnych,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • tłuszcz do blachy,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciastka z grzybami na ostro
Grzyby po namoczeniu odsączyć, odlewając z nich wodę, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Doprawić ostrą papryką i solą morską. Wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z tłuszczem roślinnym. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić jajo, wlać śmietankę, dodać trzy łyżki kminku, łyżeczkę soli. Wyrobić i zagnieść oraz schłodzić w zamrażarceprzez pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st.C, blachę natłuścić, a ciasto rozwałkować, pokroić radełkiem lub nożem na kwadraty o śr. 7 razy 7 cm. Nakładać na każdy po łyżce farszu, położyć drugi płat ciasta i zalepić dokładnie. Układać ciastka na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min., nastawiając minutnik. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć z papieru ciastka na półmisek po czym piec następne.