Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciastka z konfiturami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do tych ciasteczek można wkładać owoce a po upieczeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.

Ciastka z konfiturami

Składniki:

Ciastka z konfiturami

 

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • masło 25 dag
  • śmietana 1 szkl
  • jajko 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • konfitura 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Ciastka z konfiturami
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, aromat, wiórka kokosowe, jajko, śmietanę i siekać nożem tak długo aż powstanie jednolite ciasto. Następnie ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki lub radełkiem kwadraty, brzegi posmarować żółtkiem. Na środek każdego ciasta kłaść konfitury, złożyć na pół i zlepiać brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Piec w temp 190 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.