WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie, kruche ciasteczka zrobione z kruszonki, upieczone w opiekaczu elektrycznym. Można je nadziać dowolnym kremem, dżemem czy czekoladą.

Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego

 

  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 50g cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g masła roślinnego
  • olejek migdałowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego

ETAP 1:

Mąkę pszenną tortową wsypać do miski. Dosypać sól, cukier kryształ i cukier waniliowy. Dodać masło roślinne i kilka kropel olejku migdałowego do ciast. Wszystko rozetrzeć łyżką do uzyskania czegoś w rodzaju okruchów.

Tak przygotowaną kruszonkę nałożyć do rozgrzanego opiekacza elektrycznego w zagłębienia na ciastka do pełna. Opiekacz zamknąć i piec ciastka ok. 2-3 minuty aż się ładnie zrumienią.

Po upieczeniu od razu ostrożnie wyjąć z foremek i odstawić do wystygnięcia. Ciastka najlepiej nadziewać dżemem lub kremem wtedy miękną. Same są najlepsze na ciepło, bo po wystygnięciu zrobią się twarde.

Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego
Upieczone ciasteczka przed wyjęciem z opiekacza
Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego
Kruszonka nałożona do foremek opiekacza elektrycznego
Ciastka z kruszonki z opiekacza elektrycznego
Kruszonka do zrobienia ciastek przygotowana w misce