agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Domowe ciasto wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedno z najbardziej znanych ciast w Polsce. Osobiście jedno z moich ulubionych. Przypomina mi smak dzieciństwa.

Domowe ciasto wuzetka

Składniki:

Domowe ciasto wuzetka

 

  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • sok z limonek 3 lyżki
  • likier kokosowy 3 łyżki
  • powidła śliwkowe
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 700 ml śmietany 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto wuzetka
BISZKOPT:

Jajka oddzielić od żółte. Kakao wymieszać z mąką. Formę nasmarować i wyłożyć papierem. Białka ubić mikserem i dodawać cukier po łyżce. Ubijać ok. 3 min. Powoli dodawać żółtka ciągle miksując. Dodać kakao z mąką i połączyć z masą krótko miksować żeby piana nie opadła. Piec ok. 30 min w 170 stopniach. Wyjąć biszkopt i odstawić na 15 minut żeby ostygł. Podzielić na 2 części 2/3. Dolny blat wysmarować dżemem.

NASĄCZENIE: 

Nasączyć dolny biszkopt wcześniej przygotowanym pączem. Sok z limonek 3 łyżki, likier kokosowy 3 łyżki biały rum 1 łyżka, lub czarna herbata powidła śliwkowe + 4 łyżki rumu herbaty lub likieru.

POLEWA:

Zagotować śmietanę w garnku dodać połamaną czekoladę mieszać aż czekolada się rozpuści. Wyłożyć na górnym biszkopcie.

BITA ŚMIETANA:

Schłodzić miskę. Włożyć do niej zimną śmietanę i zacząć ubijać na sztywno stopniowo dodawać cukier.

Rozsmarować na warstwie powideł, a część zostawić do dekoracji. Nasunąć górny biszkopt.