Sposób przygotowania:
Domowe ciasto wuzetka
BISZKOPT:
Jajka oddzielić od żółte. Kakao wymieszać z mąką. Formę nasmarować i wyłożyć papierem. Białka ubić mikserem i dodawać cukier po łyżce. Ubijać ok. 3 min. Powoli dodawać żółtka ciągle miksując. Dodać kakao z mąką i połączyć z masą krótko miksować żeby piana nie opadła. Piec ok. 30 min w 170 stopniach. Wyjąć biszkopt i odstawić na 15 minut żeby ostygł. Podzielić na 2 części 2/3. Dolny blat wysmarować dżemem.
NASĄCZENIE:
Nasączyć dolny biszkopt wcześniej przygotowanym pączem. Sok z limonek 3 łyżki, likier kokosowy 3 łyżki biały rum 1 łyżka, lub czarna herbata powidła śliwkowe + 4 łyżki rumu herbaty lub likieru.
POLEWA:
Zagotować śmietanę w garnku dodać połamaną czekoladę mieszać aż czekolada się rozpuści. Wyłożyć na górnym biszkopcie.
BITA ŚMIETANA:
Schłodzić miskę. Włożyć do niej zimną śmietanę i zacząć ubijać na sztywno stopniowo dodawać cukier.
Rozsmarować na warstwie powideł, a część zostawić do dekoracji. Nasunąć górny biszkopt.
Jajka oddzielić od żółte. Kakao wymieszać z mąką. Formę nasmarować i wyłożyć papierem. Białka ubić mikserem i dodawać cukier po łyżce. Ubijać ok. 3 min. Powoli dodawać żółtka ciągle miksując. Dodać kakao z mąką i połączyć z masą krótko miksować żeby piana nie opadła. Piec ok. 30 min w 170 stopniach. Wyjąć biszkopt i odstawić na 15 minut żeby ostygł. Podzielić na 2 części 2/3. Dolny blat wysmarować dżemem.
NASĄCZENIE:
Nasączyć dolny biszkopt wcześniej przygotowanym pączem. Sok z limonek 3 łyżki, likier kokosowy 3 łyżki biały rum 1 łyżka, lub czarna herbata powidła śliwkowe + 4 łyżki rumu herbaty lub likieru.
POLEWA:
Zagotować śmietanę w garnku dodać połamaną czekoladę mieszać aż czekolada się rozpuści. Wyłożyć na górnym biszkopcie.
BITA ŚMIETANA:
Schłodzić miskę. Włożyć do niej zimną śmietanę i zacząć ubijać na sztywno stopniowo dodawać cukier.
Rozsmarować na warstwie powideł, a część zostawić do dekoracji. Nasunąć górny biszkopt.