pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto 3 bit

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

dość proste w wykonaniu pyszne ciasto

Ciasto 3 bit Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto 3 bit

 

  • 8 paczek petitów
  • ½ masła
  • ½ palmy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 1 l kremówki
  • masa krówkowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 śmietanki fix
  • ½ gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 bit
Z 1l mleka odlać szklankę mleka, rozpuścić w niej 2 opakowania budyniu. Mleko wlać do garnka dodać szklankę cukru i gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczony budyń i mieszać energicznie aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń odstawić do ostygnięcia. ½ kostki masła i ½ kostki margaryny zmiksować na gładką masę. Następnie do tej masy dodawać łyżkami ostudzony budyń ciągle miksując aż powstanie krem. Jeżeli masa krówkowa nie jest lejąca należy przełożyć ją do miseczki i rozmieszać w kąpieli wodnej aż stanie się lejąca. Kremówkę przelać do dużej miski, dodać cukier puder, śmietanki fix i ubić na sztywno. Na blachę wyłożyć warstwę petitków, na to wyłożyć krem budyniowy, kolejną warstwę petitków, następnie masę krówkową, kolejną warstwę petitków, a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, którą posypujemy startą gorzką czekoladą.
Ciasto 3 bit
Z budyniu i mleka przygotowujemy krem, którym smarujemy ciasto
Ciasto 3 bit
Ciasteczka układamy na dnie blachy do pieczenia i smarujemy krem budyniowy
Ciasto 3 bit
Na krem ponownie petitki i na to masa krówkowa
Ciasto 3 bit
Ostatnią wartwą będzie masa z śmietanek fix ubitych z kremówką

Tagi:

czekolada