Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Ciasto z masą owocową, brzoskwiniami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo proste a zarazem smaczne ciasto. Ciasto ucierane z dodatkiem mąki krupczatki,masa brzoskwiniowa oraz brzoskwinie zalane galaretką truskawkową.

Ciasto z masą owocową, brzoskwiniami i galaretką

Składniki:

Ciasto z masą owocową, brzoskwiniami i galaretką

na ciasto :

  • 20 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę :

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 puszki brzoskwiń +1/2 szkl. wody

na wierzch :

  • brzoskwinie z puszki
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą owocową, brzoskwiniami i galaretką

Przygotowanie ciasta:

Margarynę o temp. pokojowej utrzeć na puch do białości z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 jajku (jajka muszą mieć temp. pokojową). Pod koniec ucierania powoli łączymy z mąką krupczatką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do prostokątnej tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.

Przygotowanie masy :

Syrop z brzoskwiń gotujemy z cukrem. W 1/2 szkl. wody rozprowadzamy budyń w proszku. Wlewamy na gotujący się syrop. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Masło o temp. pokojowej ucieramy do białości. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu.

Przygotowanie brzoskwiń :

Ciasto z masą owocową ,brzoskwiniami i galaretką
Na masie układamy plasterki pokrojonych brzoskwiń

Dobrze osączone brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki.
Na ciasto wykładamy równo masę. Na masie układamy plasterki brzoskwiń.

Etap końcowy :

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie na cieście. Ciasto wkładamy do lodówki na noc.