mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto 3bit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest słodkie, ale niemdłe, słodycz masy kajmakowej przełamuje gorzka czekolada i słone krakersy

Ciasto 3bit

Składniki:

Ciasto 3bit

 

  • Masa budyniowa:

 

 

  • Masa śmietankowa:

 

  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

 

  • Ponadto:

 

  • 2 paczki krakersów (po 180g)
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
  • gorzka czekolada (kilka kostek)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto 3bit
Masa budyniowa: Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję mąkę i pół szklanki mleka. Wlewam do gotującej się reszty mleka i mieszam cały czas aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wmieszuję masło. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder i wlewam rozpuszczoną żelatynę. Krakersy wykładam na blachę (35 x 20 cm), na to wylewam gorącą masę budyniową i przykrywam drugą warstwą krakersów. Następnie rozsmarowuję masę krówkową i układam kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wykładam ubitą śmietankę i posypuję całość startą czekoladą. Wstawiam do lodówki.

Tagi:

czekolada