Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto a' la tulipan

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto, które zawsze wychodzi.

Ciasto a' la tulipan

Składniki:

Ciasto a' la tulipan

 

  • 25 dag masło roślinne,
  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki mak,
  • 1 opakowanie kisiel wiśniowy lub truskawkowy,
  • 1 opakowanie kisiel cytrynowy,
  • 100 ml olej słonecznikowy,
  • 5 sztuk jaja

 

Sposób przygotowania:

Ciasto a' la tulipan
Miękkie masło roślinne lub margarynę zmiksować z żółtkami jaj i cukrem, następnie dodać cukier waniliowy. Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować dodając olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Do masy dodawać po łyżce białek delikatnie je mieszając. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać kisiel o smaku cytrynowym, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel o smaku wiśniowym i do ostatniej mak. Masy przekładać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w takiej właśnie kolejności. Po przełożeniu wszystkich mas( jedna na drugą) należy " przeciąć" masę wzdłuż nożem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

mak