paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto advocatowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z dżemem truskawkowym i masą śmietanową z ajerkoniakiem.

Ciasto advocatowe z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto advocatowe z truskawkami

 

  • biszkopt:
  • 3 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki cukier
  • 3/4 szklanki mąka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • Masa:
  • 750 ml śmietana
  • 14 listków żelatyna
  • 300 ml ajerkoniak
  • 120 g cukier puder
  • 100 g masło
  • dżem truskawkowy
  • 1 sztuka galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto advocatowe z truskawkami
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie dodać żółtka i wymieszać z białkami. Stopniowo dosypywać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Masa: Masło i cukier utrzeć ze sobą na gładką masę i dodać ajerkoniak oraz żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, wszytko wymieszać. Ubić śmietanę i połączyć ją z masą z ajerkoniaku dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam). Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć masę. Wyrównać i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na ciasto zostawić w lodówce jeszcze na godzinę.
Ciasto advocatowe z truskawkami
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie dodać żółtka i wymieszać z białkami. Stopniowo dosypywać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać ciasto.
Ciasto advocatowe z truskawkami
Masa: Masło i cukier utrzeć ze sobą na gładką masę i dodać ajerkoniak oraz żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, wszytko wymieszać. Ubić śmietanę i połączyć ją z masą z ajerkoniaku dokładnie wymieszać
Ciasto advocatowe z truskawkami
Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć masę. Wyrównać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.