SUPERPRZEPIS

Ciasto amerykańskie

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto amerykańskie Więcej zdjęć (3)

Ciasto amerykańskie zwane inaczej wiewiórką czy salcesonem jest w moich zbiorach od dawna, jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne a przy tym zawsze się udaje.

Składniki:

Ciasto amerykańskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto amerykańskie

Etap 1:

Ciasto amerykańskie
Ubić jajka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą pianę. Porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej i połączyć wszystkie składniki.

Etap 2:

Ciasto amerykańskie
Jabłka z bakaliami dodać do ciasta, wymieszać.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bakalie pokroić dodać do ciasta.

Etap 3:

Ciasto amerykańskie
Ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

Etap 4:

Ciasto amerykańskie
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.