Sposób przygotowania:
Ciasto ananasowe z rumem
Mleko podgrzać, dodać droż dże, rozetrzeć. Jajka rozmącić widelcem. Mąkę przesiać do miski dodać szczyptę soli, 1/2 cukru, jajka, mleko z drożdżami, wymię szać. Masło stopić, stopniowo dodawać do ciasta, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Ciasto dobrze wyrobić. Dużą formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, odstawić na 30 min. Ciasto piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Ananasy osączyć. 5 min przed końcem pieczenia ciasto wyjąć, na wierzchu rozłożyć plastry ananasa, ponownie wstawić do piekarnika. Pozostały cukier podgrzewać z rumem i kilkoma łyżkami wody, aż się skarmelizuje, ostudzić. Ciasto polać karmelem, ozdobić kandyzowanymi wiśniami.