Sposób przygotowania:
Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Biszkopt:
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy w temperaturze180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Płyta kokosowa:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca i sztywna a cukier rozpuszczony. Wsypujemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blachę (wielkość taka sama jak biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Ugotować budyń na soku ananasowym z cukrem, kwaskiem cytrynowym dodając budynie, mąkę i rozmącone żółtka. Budyń dobrze wystudzić.
Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, ciągle ucieramy.
Do gotowego kremu wsypujemy odsączone pokrojone w drobną kostkę ananasy. Masę mieszamy.
Biszkopt odwracamy do „góry nogami”, zdejmujemy papier i nasączamy sokiem ananasowym. Na biszkopt wykładamy krem ananasowy, rozprowadzamy go równomiernie i przykrywamy go płytą kokosową (najpierw zdejmujemy papier). Polewą czekoladową robimy dowolny wzorek na płycie kokosowej.
SMACZNEGO!
UWAGA!
Do kremu można dodać ananasa z puszki dobrze odsączonego.
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy w temperaturze180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Płyta kokosowa:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca i sztywna a cukier rozpuszczony. Wsypujemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blachę (wielkość taka sama jak biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Ugotować budyń na soku ananasowym z cukrem, kwaskiem cytrynowym dodając budynie, mąkę i rozmącone żółtka. Budyń dobrze wystudzić.
Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, ciągle ucieramy.
Do gotowego kremu wsypujemy odsączone pokrojone w drobną kostkę ananasy. Masę mieszamy.
Biszkopt odwracamy do „góry nogami”, zdejmujemy papier i nasączamy sokiem ananasowym. Na biszkopt wykładamy krem ananasowy, rozprowadzamy go równomiernie i przykrywamy go płytą kokosową (najpierw zdejmujemy papier). Polewą czekoladową robimy dowolny wzorek na płycie kokosowej.
SMACZNEGO!
UWAGA!
Do kremu można dodać ananasa z puszki dobrze odsączonego.
Sarenka
misiabe