misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ciasto ananasowo-kokosowe misia14

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niezwykle delikatne i orzeźwiające ciasto ananasowo-kokosowe z dodatkiem świeżego ananasa...

Ciasto ananasowo-kokosowe misia14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ananasowo-kokosowe misia14

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Płyta kokosowa:
  • 8 białek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • Krem:
  • 800 ml soku ananasowego
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 300 g margaryny (masła)

 

  • Ponadto:
  • 500 g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Biszkopt:
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy w temperaturze180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Płyta kokosowa:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca i sztywna a cukier rozpuszczony. Wsypujemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blachę (wielkość taka sama jak biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Ugotować budyń na soku ananasowym z cukrem, kwaskiem cytrynowym dodając budynie, mąkę i rozmącone żółtka. Budyń dobrze wystudzić.
Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, ciągle ucieramy.
Do gotowego kremu wsypujemy odsączone pokrojone w drobną kostkę ananasy. Masę mieszamy.
Biszkopt odwracamy do „góry nogami”, zdejmujemy papier i nasączamy sokiem ananasowym. Na biszkopt wykładamy krem ananasowy, rozprowadzamy go równomiernie i przykrywamy go płytą kokosową (najpierw zdejmujemy papier). Polewą czekoladową robimy dowolny wzorek na płycie kokosowej.
SMACZNEGO!

UWAGA!
Do kremu można dodać ananasa z puszki dobrze odsączonego.
Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Białko z cukrem ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy kokos zmąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy...
Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Ugotować budyń na soku ananasowym z cukrem, kwaskiem cytrynowym dodając budynie, mąkę i rozmącone żółtka. Wystudzić.
Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Margarynę ucieramy na puch, dalej ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń. Do gotowego kremu wmieszać pokrojone ananasy.
Ciasto ananasowo-kokosowe misia14
Na biszkopt odwrócony do góry nogami wykładamy krem anansowy i równomiernie go rozprowadzamy...

Tagi:

biszkopt