Sposób przygotowania:
Ciasto babci Ani na biszkoptach z truskawkamiETAP 1:
Przygotuj prostokątna foremkę 24x28 cm, dno ( u mnie wyjmowane) oraz boki wyłóż papierem pieczenia. Truskawki umyj, oderwij szypułki.
Dno foremki wyłóż waflem, jeżeli zachodzi potrzeba dotnij go ostrym nożykiem.
Teraz kolej na krem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, wmieszaj skrobię ziemniaczaną. Mleko zagotuj w rondlu, cienką strużką wlej do żółtek, dokładnie wymieszaj.
Budyń dość szybko zgęstnieje, nie wymaga zagotowania. Gotowy budyń schłódź. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem, dodaj partiami budyń, dokładnie zmiksuj.
Połowę kremu wyłóż na wafel, dodaj do kremu połowę truskawek. Truskawki możesz pokroić, bądź ułożyć w całości.
Lekko dociśnij dłonią aby wszystkie owoce zagłębiły się w pysznym kremie.
Na wierzchu gęsto ułóż biszkopty i wyłóż resztę kremu. Wyrównaj wierzch i ułóż na nim resztę truskawek. Ciasto wstaw do lodówki.
W tym czasie rozpuść obie galaretki w 600 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i wystudź. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylej ją na truskawki.
Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj minimum 2 godziny. Po tym czasie możesz kroić go na porcje.
Przy odrobinie szczęścia wystarczy Ci go na cały weekend, u nas się to nie udało ;)
SylaUla