Sposób przygotowania:
Ciasto bakaliowo - czekoladowe
Amoniak rozpuścić w śmietanie. Z podanych składników wysiekać i wyrobić ciasto, dodając śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao. Ciasto białe wyłożyć na blachę posmarować powidłem. Ubić pianę z 4 białek i ½ szklanki cukru, dodać gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki (wcześniej namoczone), wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie.Wszystko wymieszać, wyłożyć na białe ciasto i upiec. Ja piekę to ciasto w temperaturze ok. 150°C , jak na Pyszotkę. Ciasto ciemnie wyłożyć na blachę. Ubić pianę z 4 białek i ½ szklanki cukru, dodać kisiel. Wlać na ciasto ciemne i upiec. Ze składników na krem ugotować budyń. (1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. W ½ szklanki mleka wymieszać żółtka i budyń, wlać na gotujące mleko i gotować na małym ogniu, mieszając aż powstanie gęsty krem). Ostudzić i utrzeć z masłem. Na spód dać jasny placek z bakaliami, kolejno masę budyniową (zostawić trochę na posmarowanie wierzchu ciasta ) i przykryć plackiem ciemnym odwracając go spodem do góry. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą. Smacznego.