Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto bakaliowo - czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis ten dostałam od znajomej. Co prawda jest bardzo pracochłonny i do najtańszych nie należy, ale myślę że jest wart zachodu :)

Ciasto bakaliowo - czekoladowe

Składniki:

Ciasto bakaliowo - czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • większe pół margaryny
  • 40 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka amoniaku

 

  • ponadto:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 powidło śliwkowe
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (zostawić trochę do utarcia na dekorację)
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • szklanka cukru
  • 8 białek

 

 

  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek (można dać 4)
  • 20 dkg cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 kostki masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowo - czekoladowe
Amoniak rozpuścić w śmietanie. Z podanych składników wysiekać i wyrobić ciasto, dodając śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao. Ciasto białe wyłożyć na blachę posmarować powidłem. Ubić pianę z 4 białek i ½ szklanki cukru, dodać gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki (wcześniej namoczone), wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie.Wszystko wymieszać, wyłożyć na białe ciasto i upiec. Ja piekę to ciasto w temperaturze ok. 150°C , jak na Pyszotkę. Ciasto ciemnie wyłożyć na blachę. Ubić pianę z 4 białek i ½ szklanki cukru, dodać kisiel. Wlać na ciasto ciemne i upiec. Ze składników na krem ugotować budyń. (1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. W ½ szklanki mleka wymieszać żółtka i budyń, wlać na gotujące mleko i gotować na małym ogniu, mieszając aż powstanie gęsty krem). Ostudzić i utrzeć z masłem. Na spód dać jasny placek z bakaliami, kolejno masę budyniową (zostawić trochę na posmarowanie wierzchu ciasta ) i przykryć plackiem ciemnym odwracając go spodem do góry. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą. Smacznego.