beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Ciasto z masą z bułek i z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto z bakaliowo-bułkową masą

Ciasto z masą z bułek i z bakaliami

Składniki:

Ciasto z masą z bułek i z bakaliami

 

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa
  • 3 duże zwykłe bułki
  • 2 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki zmielonych orzechów
  • ½ paczki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki rodzynek
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1łyżki miodu

 

  • Dodatkowo
  • dżem
  • poncz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą z bułek i z bakaliami
Jajka rozbić .Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier ,żółtka i wodę. Na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przelać ciasto na przygotowaną blaszkę i piec około 30min. Wyjąć ciasto i przestudzić. Rodzynki sparzyć .Można namoczyć z dodatkiem alkoholu. Bułki namoczyć w 1 ½ szklanki mleka. Odcisnąć. Szklankę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi. Dodać orzechy i bułkę .mieszać cały czas bo szybko przywiera. Dodać cukier, cukier waniliowy i miód. Wszystko wymieszać i wystudzić. Wystudzoną masę zmiksować z masłem. Masła można dodać więcej. Wmieszać rodzynki [można też inne bakalie].Ciasto nasączyć lekko ponczem i posmarować dżemem. Wyłożyć przygotowaną masę. Wyrównać. Posypać startą czekoladą albo polać polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka