krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto Balowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto Balowe

Składniki:

Ciasto Balowe

 

  • I – Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 12 płaskich łyżek cukru
  • 12 płaskich łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • II – Masa Budyniowa:
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 1 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy.
  • III – Bita śmietana:
  • 2 kubki śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i pół łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody
  • a następnie podgrzanej i ostudzonej)
  • 1 gorzka czekolada (do dekoracji)
  • 2 słupki dużych herbatników
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka (ugotowana przez półtorej godziny)
  • na karmel lub gotowa puszka krówka – podgrzana.

Sposób przygotowania:

Ciasto Balowe
I – Biszkopt:

Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody.

II – Masa Budyniowa:

Odlać 1 szklankę mleka.
W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.
Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).
Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.

III – Bita śmietana:

Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Ułożenie ciasta:
1 − dno foremki wyłożyć papierem,
2 − ułożyć biszkopt,
3 − wyłożyć masę budyniową,
4 − poukładać herbatniki,
5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,
6 − ponownie ułożyć herbatniki.
7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,
8 − posypać utartą czekoladą.