jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasto bananowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To ciasto jest świetnym sposobem na zagospodarowanie dwóch bardzo dojrzałych bananów. Jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka łyżek posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)
  • rodzynki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Obieramy i rozgniatamy widelcem banany, dodajemy do nich jogurt, jajka i olej - mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy suche składniki z mokrymi, dodajemy orzechy po czym przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Pieczemy ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z foremki. Gdy lekko przestygnie podajemy je posypane lekko cukrem pudrem.