natalia2004

natalia2004

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne, pulchne i wilgotne ciasto, które wszystkim smakuje:) Zamiast czekolady możemy dodać do niego bakalie.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 4 bardzo dojrzałe banany (sczerniałe)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, pokrojonej w drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Ciasto tak szybko się robi, że możemy od razu nagrzać piekarnik do 175°C. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść banany, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Do bananów dodać jajko, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki. Wszystko wymieszać dobrze łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut